blog

PoWeR Web - Jak vznikal...

Hledáte jednoduchý, ale variabilní PHP Framework?

Snad každý zapálený vývojář si chtěl zkusit postavit vlastní systém pro zjednodušení stavby aplikací. Jak to dopadlo u mně?

Historie

Od svých 15let, kdy jsem poprve poznal zapálení pro programování (C++) jsem trávil hodně času přemýšlením na strukturou různých elektronických systémů a zkoušel si je částečně naprogramovat nebo alespoň vymyslet jak by to šlo. Přes amatérské pokusy jsem se dopracoval až do celkem pokročilého stádia, kdy jsem byl schopen vymyslet strukturu tříd pro složitější editory, hry a samozřejmě školní projekty.

Vše se změnilo až na vysoké škole, kde se zjevilo z čista jasna UML a tehdy nejrozšířenější návrhové postupy, které vznikly ze zkušeností firmy IBM - Rational United Process (RUP). Najednou bylo potřeba začít před programování přemýšlet jako "neprogramátor", což je v pokročilém stádiu tohoto postižení dost obtížné :) Nakonec se osvědčilo přibrat k sobě někoho naprosto nezkušeného, který má výborný pohled z venčí (amatérský). Důležité totiž je vždy správně analyzovat celkovou situaci - v RUP k tomu slouží business use case a model. Vždy platí pravidlo, že nejdůležitější je vědět CO naprogramovat, jak to udělat je tak podružnou otázkou...

První krůčky

Myšlenka sjednocení a automatiztace všech činností při psaní webových aplikací přišla téměř hned - většina operací/postupů/principů se zkrátka víceméně opakuje s minimální modifikací a tyto jsou pak vhodným kandidátem na určité sjednocení. Bylo potřeba situaci řádně analyzovat, abych neprogramoval od boku něco, co bude k ničemu a tak jsem začal jsem od nejvyšší úrovně jak nás to učili ve škole : kdo chce aplikaci a co po ní chce, kdo ji bude používat.

 

pokračování později... musím jít pracovat :)

+3
blog

PoWeR Web - Jak vznikal...

Hledáte jednoduchý, ale variabilní PHP Framework?

Snad každý zapálený vývojář si chtěl zkusit postavit vlastní systém pro zjednodušení stavby aplikací. Jak to dopadlo u mně?

Číst více
blog

Nový systém pro Blog

Testuji modul pro vedení služby Blogu

Blog je již standartním nástrojem na webových stránkách. Proto jsem jej přidal do systému PoWeR Web a otestuji ho kde jinde než na svých stránkách

Číst více